Je kind vertellen dat Sinterklaas niet bestaat

Artikel 3 van 7

Hoe vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat?

Wanneer ga jij het gesprek aan met je kind over dat Sinterklaas niet bestaat? En vooral ook: hóe ga jij dat gesprek aan met je kind?

Er komt een moment dat je kind niet meer klakkeloos gelooft wat jij allemaal vertelt. Helaas. Deden ze het maar wel, dat zou een hoop gedoe schelen. Maar dat is een verhaal voor een andere keer 😉

Sinterklaas bestaat niet

Sommige ouders kiezen ervoor om helemaal niet mee te gaan in de fantasie dat Sinterklaas bestaat en vertellen al gelijk in Jip en Janneke taal hoe het zit. Sinterklaas bestaat niet. Het merendeel van de mensen gaat wel mee in het Sinterklaasverhaal. En hoe leuk het ook is om deze fantastische tijd extra leven in te blazen als het weer zover is, er komt een moment dat je kind niet meer gelooft dat het echt is. Want.. “he mam, die Hoofdpiet die wij hier in het dorp hebben, ziet er héél anders uit dan de Hoofdpiet op tv!” “He mam, die schoenen… die heeft Maud toevallig ook net nieuw!” En natuurlijk heb je er altijd een paar kinderen tussen zitten die gewoon vertellen tegen de kleintjes dat Sinterklaas niet bestaat en dat die Piet ‘de moeder van’ is. Vooral van dat laatste vinden we soms wel wat, als ouders zijnde. 

Bewustwording

Zodra deze situaties zich langzaam gaan voordoen, betekent het eigenlijk al dat er een bewustwordingsfase is. De acceptatie is er nog lang niet, maar ze hebben al wel door dat het niet allemaal zoals op televisie is. Nou kan je natuurlijk hoog en laag blijven springen en gewoon volhouden dat dat natuurlijk niet ‘de moeder van’ is, want dan zou kind X geen moeder meer hebben na het Sinterklaasfeest. Ze moet natuurlijk mee terug naar Spanje. En je kan vertellen dat Sinterklaas een heleboel Hulpsinten en -pieten heeft. Ik ben groot voorstander van zo lang mogelijk volhouden met dit leuke feest haha.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kind ontzettend last van stress krijgt rondom deze periode. Zo zijn er kinderen die al vanaf oktober slecht slapen en weer in hun bed plassen uit spanning. Je kunt er in sommige gevallen beter aan doen om dat lieve kind uit zijn of haar lijden te verlossen en al te vertellen hoe het zit. Optie twee is dat je zegt dat het zich gewoon normaal gedraagt, omdat het anders meegaat in de zak naar Spanje. Maar misschien verhoogt dat de stress nog meer en wordt het probleem nog erger. Dilemma, dilemma...

Waar het afgelopen jaar alleen bij Angela thuis verteld is aan Guus, wordt het dit jaar ook bij Yvonne thuis verteld aan Tymo. We zijn heel benieuwd naar de reactie natuurlijk! Het wordt tijd dat we vertellen dat Sinterklaas een prachtig kinderfeest is met een hele leuke setting er omheen, maar ook dat hij niets mag verklappen aan zijn beste vriend en zijn jongere zusje bijvoorbeeld.

Het Sinterklaas contract

Bij Angela thuis was dat moment dus vorig jaar! Guus, toen groep 5, had al wat vraagtekens. Angela heeft hem vertelt hoe het zit en heeft daarna met hem een Sinterklaas contract doorgenomen. ‘Waarom met een contract?’ hoor ik je denken. In het Geheim van Sinterklaas contract, dat ze altijd nog door kunnen lezen staat uitgelegd hoe het ook alweer zat. Maar ook dat, Guus in dit geval, hij nu ook deel uitmaakt van de groep grote mensen en grote kinderen die het geheim kennen. Weten dat hij niet bestaat en beloven tegelijkertijd om dit niet door te vertellen. Het is echt een geheim. Het grote geheim van Sinterklaas. Bedenk eens hoe trots ze dit maakt dat ze hier onderdeel van uitmaken en hoe serieus ze hiermee omgaan, zie bovenstaande foto!

Shop hier het contract

Wat is het beste moment om je kind over het geheim van Sinterklaas te vertellen?

Het beste moment is voordat de hype losbarst. Zodat er dan niet per ongeluk in alle onschuld al vragend wat verklapt wordt aan een jonger kind of een ander kind dat nog wel geloofd. Maar te vroeg heeft ook geen zin, want dan is het alweer vervlogen tegen de tijd dat het wel gaat spelen. Rond oktober is een mooi moment bijvoorbeeld.

En dan?

Het kan natuurlijk zijn dat je kind helemaal over de rooie gaat. Blijf altijd praten en vragen stellen. Hoe kijkt jouw kind er tegenaan? Wat vond hij/zij het leukste aan deze tijd? En het minst leuk? Je kunt er nu een andere invulling aan geven als jullie dat graag willen. Dit kan nu in overleg. 
Blijf je kind ook na de tijd in de gaten houden. Het kan maar zo zijn dat het ‘geloof’ gewoon nog weer een beetje terugkomt. Het blijft toch ook leuk om gewoon wel te geloven? :)


Een nieuwe fase is aangebroken, lieve ouders!

Bekijk het complete aanbod voor Sinterklaas (en Kerst)

Blog geschreven door Yvonne

© 2016 - 2024 Hippekaartjeswinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel